The Maze Runner volgorde films en boeken

person in black pants walking on black and white concrete blocks

Dat er ‘niks te kijken’ is, vinden wij onzin. Onzin in de zin van dat er misschien nog wel meer te kijken valt dan jij in je leven aankan. Of sommige films je smaak zijn, is een tweede. Hoe dan ook is een filmreeks die wat ons betreft op het lijstje van ‘nog te kijken’ kan, de filmreeks genaamd The Maze Runner.

De films combineren actie, morele dilemma’s, avontuur en spanning. We zullen je in deze blog wat de juiste kijkvolgorde is, maar zullen je ook vertellen wat de volgorde van de boeken is. Boeken? Jazeker, wat veel mensen niet weten, is dat er maar liefst 6 boeken zijn geschreven. De films zijn zelfs gebaseerd op de boeken, fascinerend nietwaar? Nou ja, we zullen je niet langer van alle informatie weerhouden, dus lees maar gauw verder, dan zal alles wel op z’n plek vallen.

The Maze Runner films

Gezien we denken dat de meeste mensen graag willen wat de volgorde van de films is, zullen we daar maar gelijk mee starten. We hebben er hier niet voor gekozen om een beschrijving te tikken, want daarentegen kan je de trailer van de film bekijken. Geniet ervan!

 • The Maze Runner (deel 1)
  Uitgebracht in 2015
 • Maze Runner: The Scorch Trials (deel 2)
  Uitgebracht in 2015
 • Maze Runner: The Death Cure (deel 3)
  Uitgebracht in 2018

The Maze Runner boeken

We gaan maar gelijk verder met de boeken die bij de The Maze Runner-reeks horen. De boeken zijn in ieder geval geschreven door James Dashner. Het werk van Dashner wordt gekenmerkt door spannende plots, boeiende personages en een meeslepende schrijfstijl. Dashner heeft een grote groep fans over de hele wereld vergaard en wordt geprezen om zijn bijdrage aan het young adult-genre. Naast de The Maze Runner serie heeft hij ook nog andere boeken geschreven. We gaan nu verder met de volgorde van deze serie.

#0 The Kill Order

Eerste release in: 2012
Nederlandse titel: De moordopdracht

De reden waarom we dit boek als nummer ‘0’ aanschouwen, is omdat het een prequel is op het verhaal van de The Maze Runner. Het boek vertelt het verhaal van de verspreiding van het dodelijke virus dat de wereld verwoestte, en volgt het personage Mark en zijn vrienden terwijl ze proberen te overleven in een verwoeste wereld. De dood staat hen soms nader dan het leven, wat zorgt voor hele spannende momenten.

#1 The Fever Code

Eerste release in: 2016
Nederlandse titel: De viruscode

Na de zonnevlammen die de aarde verwoeste, het virus dat de mensheid ombracht, kwam WICKED, wie op zoek ging naar een oplossing. De uitverkorene zou de oplossing zijn en dat was niemand anders dan Thomas. Thomas’ oplossing vond plaats in een labyrint met geheimen. Hij was degene die het bouwde, maar tegelijkertijd ook degene die wist hoe het weer te onder kan worden gebracht. Het hele boek staat dus centraal om Thomas.

#2 The Maze Runner

Eerste release in: 2009
Nederlandse titel: De labyrintrenner

Thomas wordt wakker in een lift zonder herinneringen, behalve zijn naam. Hij wordt naar de Glade gestuurd, een mysterieuze gemeenschap omgeven door een gigantisch labyrint. Samen met andere jongens moet hij proberen te ontsnappen aan de dodelijke wezens die ’s nachts het labyrint bewonen. Terwijl Thomas zijn rol in deze vreemde wereld ontdekt, ontrafelt hij langzaam de geheimen van zijn verleden en de waarheid achter de Glade en het labyrint.

#3 The Scorch Trials

Eerste release in: 2010
Nederlandse titel: De schroefproeven

In het vervolg op The Maze Runner, zetten Thomas en zijn vrienden hun strijd voort nadat ze zijn ontsnapt uit het labyrint. Ze worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen in een door de zon verschroeide wereld, waar ze moeten vechten tegen gevaarlijke Cranks en de manipulatieve organisatie WICKED. Terwijl ze door verlaten steden trekken op zoek naar antwoorden, ontdekken ze duistere geheimen en worden ze geconfronteerd met verraderlijke bondgenoten. Thomas staat voor moeilijke keuzes terwijl hij de waarheid achter WICKED en hun sinistere plannen probeert te achterhalen.

#4 The Death Cure

Eerste release in: 2011
Nederlandse titel: De doodskuur

De doodskuur‘ (The Death Cure) is het laatste boek in de Maze Runner-serie. Thomas en zijn vrienden komen in opstand tegen de organisatie WICKED, terwijl ze wanhopig op zoek gaan naar een geneesmiddel voor de verwoestende Flare-ziekte. In een laatste confrontatie moeten ze hun krachten bundelen en onvoorstelbare offers brengen om de waarheid te achterhalen en een einde te maken aan het dodelijke experiment dat hun leven heeft beheerst.

De gehele serie bestaat dus uit in totaal vijf boeken. Als je het ons vraagt, zouden we je aanraden om de engelse versie van de boeken te lezen. Niet alleen omdat het kan, maar omdat geregeld het origineel beter is dan de vertaling. Geen zin in lezen? Dan zijn er in ieder geval 3 van de vijf boeken verfilmd, zoals je hebt kunnen lezen.

Andere kijktips

Mocht je fan zijn van de films, dan vind je het misschien leuk om de volgende films/ series te bekijken. Lees:

 • The Hunger Games
  Een andere populaire dystopische serie met vergelijkbare thema’s van overleven en rebellie.
 • The Last of Us
  Een meeslepende serie die zich afspeelt in een post-apocalyptische wereld waarin een meedogenloze pandemie heeft geleid tot een gevaarlijke strijd om te overleven tussen menselijke overlevenden en geïnfecteerde wezens.
 • Divergent
  Een trilogie die zich afspeelt in een toekomstige wereld verdeeld naar persoonlijkheidstypes.

We wensen je alvast veel kijk- en/ of leesplezier en hopen dat we je met alle informatie voldoende hebben geïnformeerd. Op naar nog meer interessante blogs waarmee we een glimlach op je gezicht kunnen toveren!