Alles over de verbluffende cast van De Luizenmoeder

person carrying black camcorder

En dat vinden we niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder

Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent.
Ben je voor het eerst hier, of ben je al bekend?
Stamp met je voeten, zet je handen in je zij.
Ik ben Ank en wie ben jij?

De Luizenmoeder, wat was dát een serie. Een serie die helaas nu niet meer op de buis verschijnt. Bovenstaande uitspraak en het liedje herken je vast meteen. Uitspraken van Juf Ank, wie misschien wel het allermeest indruk heeft gemaakt op de kijkers van dit programma. In deze blog zullen we de gehele cast bespreken, althans degene die een aanzienlijke rol in dit programma vertolkten. Het verdient namelijk voor eeuwig een plekje in je herinnering, écht waar.

Wat is De Luizenmoeder?

Nog niet gekeken? Wacht dan niet langer! De luizenmoeder is een Nederlandse komedieserie die zich afspeelt op een basisschool. Het volgt de belevenissen van ouders en leraren, waarbij er een nadruk ligt op ‘luizenmoeder’ Hannah. De luizenmoeder verwijst naar een term voor moeders die de luizenmoeder bij hun kinderen op school zijn. Ze controleren alle hoofdjes en stellen de leraren ervan op de hoogte als er een luizenprobleem is. De serie is een groot succes geworden vanwege de humor en herkenbare situaties, die vaak een komische kijk bieden op alledaagse schoolperikelen. Soms ook de schoolperikelen waar vele ouders van gruwelen. Met scherpe dialogen en levendige personages heeft de serie al veel harten van kijkers veroverd, die van jou binnenkort ook?

De volledige Luizenmoeder-cast

In het overzicht van de cast van dit programma, vertellen je wie wie is, hoe het personage is en waar je de actrice wellicht nog meer van kan kennen.

# 1 Juf Ank

Gespeeld door: Ilse Warringa

Tja, Juf Ank, dat is, zoals gezegd, echt waar deze hele serie over gaat. Het is een juf die in de middenbouw van de school staat. Een juf die op bijzondere wijze regels hanteert en er op, haar manier, toch altijd voor de kinderen is. De rol wordt vertolkt door Ilse Warringa, een gerenommeerd actrice in ons land.

#2 Hannah

Gespeeld door: Jennifer Hofman

Een moeder (de moeder van Floor) die zich afzet van het overdreven gedoe van andere ouders. Een moeder die zich absoluut niet gedraagt alsof haar kind de koning(in) is. Eentje die tegen de moedermaffia ingaat, zich niet druk maakt over ‘verantwoorde traktaties’ en een parkeerbeleid onzin vindt. Erg leuk, hoor! Jennifer Hofman is in het dagelijks leven naast actrice ook iemand die zich inzet voor sustainability.

#3 Nancy

Gespeeld door: Bianca Krijgsman

Dé hulpmoeder van de school, althans dat vindt ze zelf, is Nancy. Ze staat de directeur altijd te hulp en is pro school, wat betekent dat iemand die daar tegenin gaat, automatisch de boosdoener is. Het zorgt voor doorgaans komische situaties. Dat het komisch is, is misschien niet zo gek, want Bianca Krijgsman is naast een actrice eveneens een cabaretière.

#4 Anton

Gespeeld door: Diederik Ebbinge

Ach, daar is ‘ie dan, de directeur van de school. Wel een directeur met een paar, ehm, bijzondere en niet-meer-van-deze-tijd acties. Het is maar wat het is, zou je kunnen denken. Hoe dan ook heeft hij wel een bijzondere voorkeur voor zijn manier van schoolleider en zal je uiteindelijk zien of dat zijn vruchten afwerpt of niet. Diederik Ebbinge zelf is trouwens ook nog komiek, presentator én filmregisseur. Best indrukwekkend!

#5 Volkert

Gespeeld: Henry van Loon

Heb je Henry van Loon weleens zien spelen in Last One Laughing of Draadstaal, dan weet je hoe goed hij is in het vertolken van verschillende typetjes. Zo doet hij het ook fantastisch als Volkert in De Luizenmoeder. Volkert mengt zich liever onder de kinderen dan dat hij echt aan het werk is, wat doorgaans tot frustraties oploopt bij Anton. Kijk zelf maar hoe dat dan verloopt.

En dan heb je nog veel andere ouders van kinderen, wie wel onderdeel uitmaken van de moedermaffia of juist op een andere manier heel aanwezig zijn. Deze kan je herkennen aan de namen Kim (gespeeld door Rian Gerritsen), Walter (Rop Verheijen), Kenneth (André Dongelmans), Mel (Meral Polat), Ursula (Maaike Martens) en Karel (Arnoud Bos). Ennûh, vergeet Juf Helma (Leny Breedeveld) ook niet. Dat is de bovenbouw juf die is blijven hangen in de vorige eeuw. Roken in de klas is bijvoorbeeld nog heel normaal.

De Luizenmoeder film

Na het tweede seizoen is de serie helaas gestopt. Wel kwam er nog een film, waarvan de regie voor de rekening van Ilse Warringa kwam. Die film werd wel gespeeld zonder de twee hoofdrolspelers Volkert en Anton, wat toch wel op gemengde reacties uitspeelde. Maar goed, als je weet dat sommige afleveringen miljoenen keren zijn bekeken, dan zal de film ongetwijfeld mateloos populair zijn geweest.

Ooit was er overigens sprake van een derde seizoen van de serie, maar tot op heden is het op dat gebied nog erg stil geweest. We denken dan ook niet dat die ooit zal komen. Maar goed, nu ben je wel op de hoogte van de prachtige cast die hierin speelde. Op naar nog meer van die leuke publieke omroep series!