Meeste Grand Slams vrouwen

Vrouwen die sporten. Nee, het is geen gekke gedachte, het is juist supergaaf! De manier waarop zij topsport laten zien, is ongetwijfeld een van de mooiste dingen die we hebben gezien. En nee, er zal geen vrouw sneller zwemmen of rennen dan de beste man dat doet. Echter betekent dat niet dat we alle vrouwen moeten gaan negeren.

Sterker nog, iets dat heel fascinerend is om naar te kijken, is tennissport. Al jarenlang brengt de topsport buitengewone talenten voort. Deze getalenteerde sportvrouwen hebben dag in dag uit tennisbanen betreden en geschiedenis geschreven. De geschiedenis schreven sommige vrouwen met name door het winnen van de meeste Grand Slams. In dit artikel zullen we induiken op welke vrouwen dit zijn (geweest).

Wie heeft de meeste Grand Slams gewonnen?

We zullen je maar gelijk informeren met het antwoord op de vraag van dit artikel, en dat is niet Serena Williams, hoewel je dat misschien wel zou verwachten. De absolute koningin op dit gebied is namelijk nog steeds Margaret Court.

Deze vrouw domineerde met name in de jaren ’60 bij het vrouwen tennis. In zijn totaliteit heeft ze 24 Grand Slam titels (enkelspel) op haar naam staat. Ze is hiermee hoe dan ook een voorbeeld voor vele andere tennissters die zouden volgen. Een leuk feitje is dat ze als moeder ook nog eens drie keer die titel won, al deelt ze dit feit met Kim Clijsters. Andere leuke, indrukwekkende feitjes zijn:

  • op 17-jarige leeftijd won ze als jongste speelster ooit de Australische Kampioenschappen in enkelspel
  • de enige speler aller tijden (bij zowel mannen als vrouwen) die een Grand Slam bij het gemixte spel én het enkelspel won
  • de eerste Australische die een individuele Grand Slam won

Je kan daarmee wel stellen dat Court een ontzettend grote prestatie heeft geleverd. Vandaag de dag is ze alweer 81 jaar oud en geniet ze van haar oude dag.

Wat is een Grand Slam?

Misschien kijk je niet echt tennis en vraag je je eigenlijk af wat een Grand Slam is. Geen probleem, want dit leggen we je graag uit.

De term ‘Grand Slam’ wijst op zichzelf naar een bijzondere prestatie in verschillende sporten. Echter wordt het het meest geassocieerd met tennis en golf. In tennis is een Grand Slam het winnen van één van alle vier de belangrijkste toernooien binnen één kalender jaar. Het gaat respectievelijk om:

  • de Australian Open
  • de French Open
  • Wimbledon
  • de US Open

Court won in zijn totaliteit 11x de Australian Open, 5x de French Open, 3x Wimbledon en 5x de US Open. Het benadruk het hoogste niveau van consistentie, vaardigheid en uithoudingsvermogen zoals dat in het tennissen kan voorkomen. Het bereiken van een overwinning wordt dan ook als een van de meest eervolle prestaties gezien.

Andere bekende tennissers

Het zou oneerlijk zijn als we alleen het succes van Margaret Court zouden benoemen. Because how about Serena Williams, die maar liefst 23 Grand Slam titels in enkelspel op haar naam heeft staan.

#1 Serena Williams

Serena Williams is een Amerikaanse tennislegende, geboren op 26 september 1981. Ze wordt beschouwd als een van de beste vrouwelijke tennisspelers aller tijden. Williams heeft talloze Grand Slam-titels gewonnen, 23 om precies te zijn. Ook vier gouden Olympische medailles staan op haar naam. Ze staat bekend om haar kracht, snelheid en vastberadenheid op de tennisbaan. Serena Williams heeft ook een belangrijke rol gespeeld als inspiratiebron voor jonge tennisspelers en als een icoon voor diversiteit in de sportwereld. Haar carrière heeft een blijvende invloed gehad op de geschiedenis van het tennis.

Helaas wordt er al langere tijd gespeculeerd dat Williams nooit het record van Margaret zal evenaren, laat staan verslaan. Dit omdat ze al tijden kampt met van allerlei fysieke klachten. Bovendien is ook het moederschap iets waar ze haar aandacht naar uitbesteed. Volledige focus op het tennissen lijkt onmogelijk.

Venus Williams

De zus van Serena doet het overigens ook niet slecht op de tennisbaan. Ze heeft in haar carrière maar liefst 7 Grand Slams gewonnen en won evenals haar zus maar liefst vier gouden Olympische medailles.

#2 Helen Wills-Moody

Tijden geleden, in de jaren ’20 van de vorige eeuw, domineerde een Amerikaanse vrouw op de tennisbaan. Ze won maar liefst 8 keer Wimbledon en zou uiteindelijk 19 Grand Slam titels veroveren. Wills-Moody stond onder andere bekend om haar ontzettend krachtige services en liet controle zien zoals je dat nog nooit eerder zag. Uiteindelijk stierf ze op 92-jarige leeftijd op de Nieuwsjaarsdag van 1998.

#3 Martina Navratilova

Een andere voormalig proftennisster is Martine Navratilova. Uiteindelijk zou ze jaren lang als Amerikaanse ze baan domineren, nadat ze uit het oostblok vluchtte en streed voor een Amerikaans paspoort. In haar professionele carrière won ze in totaal 59 Grand Slam titels, een combinatie van enkelspel en dubbelspel. Ze houdt overigens een record op het aantal winsten van Wimbledon, deze staat namelijk op 9 overwinningen en is tot de dag van vandaag nog niet verslagen.

Bekende Nederlanders in de tenniswereld

Eén van de bekendste Nederlandse tennissters is Kim Clijsters, een voormalige Belgische professionele tennisster die voor een groot deel van haar carrière in Nederland woonde en later de Nederlandse nationaliteit aannam. Ze wordt geroemd om haar tennisvaardigheden en heeft diverse Grand Slam-titels gewonnen. Andere bekende Nederlandse tennissers zijn onder meer Richard Krajicek, Kiki Bertens en Arantxa Rus, die op internationaal niveau hebben gepresteerd of dat nog steeds doen.

Conclusie

Het vrouwentennis heeft door de jaren heen enkele ongelooflijke talenten voortgebracht. Van de pioniers zoals Margaret Court tot de moderne legendes zoals Serena Williams: elk van deze vrouwen heeft bijgedragen aan de rijke geschiedenis van het vrouwentennis. Hun prestaties zullen voor altijd worden herinnerd als een inspiratiebron voor toekomstige generaties tennisspelers. Stiekem hopen we ook een Nederlands succes van die kalibers te zien. Het blijft immers af en toe toch wel iets nationalistisch hebben, die topsport.