Dit is de juiste manier om tomaten te bewaren

red tomatoes

Heb je weleens op het bewaaradvies van een bakje cherrytomaten uit de supermarkt gekeken? Nee? Dan zal het je misschien verbazen dat er duidelijk staat beschreven, en wij citeren: “Buiten koelkast bewaren”. Ja, dat dachten wij ook. Wij mikken die rode smikkeltjes binnen no time de koelkast in wanneer we thuiskomen van het boodschappen doen.

In deze blog zullen we ontdekken wat nu eigenlijk de juiste wijze is om tomaten te bewaren. Misschien bestaat deze wijze wel helemaal niet of kom je erachter dat je het al je leven lang verkeerd doet. Net als dat wij deden met die zoetsappige cherrytomaatjes. Mocht je niet geloven in de bewaaradviezen van de voedsel en warenautoriteit, dan ben je nog steeds vrij om het te lezen, maar is dit misschien niet helemaal de blog voor jou.

Wat als je het niet goed doet?

Goed, tomaten zijn gevoelige vruchten die gemakkelijk, of in elk geval sneller, kunnen bederven als ze niet op de juist manier worden bewaard. Het correct bewaren van tomaten is niet alleen essentieel om bederf tegen te gaan, maar, en misschien is dat nog wel belangrijker, je doet dit ook om hun smaak en textuur te behouden.

Zo is het zo dat tomaten in de koelkast uitdrogen en de smaak een stuk minder rijk wordt. Je realiseert je niet hoe lekker een tomaat had kunnen zijn. Bovendien raak het velletje in de koelkast beschadigt, waardoor een tomaat sneller bederft. De koelte van een koelkast is dus niet áltijd goed voor een product. Dus, als je tomaten niet ‘goed bewaard’, zal je sneller tomaat verspillen en snij je jezelf in de vingers omdat de smaak minder is.

Hoe moet ik het dan wel doen?

Gegronde vraag dat je vraagt wat je dan wel met die rode balletjes moet doen. Nou, we vertellen je graag over het creëren van de juiste omgeving. Dit doe je zo:

  • Temperatuur en vochtigheid
    Tomaten gedijen het beste bij een koele, maar niet te koude temperatuur. Een ideale bewaartemperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden Celsius. Daarnaast is een gematigde vochtigheidsgraad van belang om uitdroging te voorkomen.
  • Lichtniveau
    Een donkere plaats is over het algemeen de beste plek voor tomaten, aangezien blootstelling aan direct zonlicht hun rijpingsproces kan versnellen en de kwaliteit kan verminderen. Bewaar tomaten bij voorkeur in een kast of voorraadkast waar weinig licht doordringt.

Dat laatste is overigens zo omdat je tomaten in de supermarkt eigenlijk al rijp koopt. Heb je (bijna verse) tomaten, die nog wat groen zijn, dan kan je ze misschien wel beter gewoon in de keuken laten liggen. Rijpen ze gewoon naar behoren door.

The final verdict

Geen licht en een gematigde, kouder-dan-kamertemperatuur temperatuur… Hmm…

Ja! Dat kan maar één plek zijn: de kelder.

Jammer genoeg vergeten we daarbij dat heel veel mensen geen kelder hebben en ze daar aan ook moeilijk in kunnen bewaren. Maar goed, op een bakje cherrytomaten staat in principe ook niet “Bewaren in kelder” maar wel “Buiten koelkast bewaren”. And so, it would seem, dat we eigenlijk weer terug bij af zijn. Wat we daarom zouden aanraden, is om rode, rijpe tomaten uit de supermarkt gewoon op een schaal op het aanrecht, buiten het felle zonlicht te bewaren.

Wat je vooral niet moet doen

Nog tot slot een aantal adviezen van wat je eigenlijk vooral niet moet doen. Gewoon, omdat wij van Pixie er zijn om je te helpen en dat ook graag aan je laten weten. Lees:

  • Eet geen onrijpe, (deels) groene tomaten. Hier kan de giftstof tomatine inzitten, wat schadelijk voor je is.
  • Leg je tomaten in een schaal, waar geen ander fruit of groente in ligt. Er wordt beweerd dat in tomaten het stofje ethyleen zit, waar andere fruit- en groentesoorten sneller van bederven.
  • Het zou mogelijk helpen als je tomaten op de kop, dus met hun kroontje, naar beneden neer legt om ze langer goed te houden.

Zie je, met een aantal bovenstaande tips denk je aan je gezondheid en heb je in principe de lekkerste tomaten ever. Of nouja, de lekkerste hebben we eigenlijk al geproefd toen we bij een familielid in de moestuin even mochten komen proeven. Fresh from the land, zeg maar. Maar goed, dat laten we natuurlijk terzijde. Ennûh, als we je nog een laatste tip mogen geven: inspecteer tomaten op hun uiterlijk en textuur. Verse tomaten moeten stevig aanvoelen en een heldere, levendige kleur hebben. Vermijd tomaten die zacht aanvoelen of tekenen van bederf vertonen, zoals verkleuringen of schimmelvorming.

Conclusie

Well, well, well. Al met al is het correct bewaren van tomaten vooral essentieel om hun smaak en kwaliteit te behouden. Door de ideale omgeving te creëren, zoals de juiste temperatuur, vochtigheid en lichtniveau, kunnen tomaten langer vers blijven. Het vermijden van mogelijke oorzaken van bederf en het regelmatig controleren van de tomaten op versheid zijn ook van groot belang. Door deze tips te volgen, kun je optimaal genieten van verse, smaakvolle tomaten in verschillende gerechten.