Lenette van Dongen: partner, ziekte, moeder en meer

Lenette van Dongen. Een Nederlandse cabaretière en zangeres. Een vrouw met veel aanzien en iemand die bekend staat om haar veelzijdige talent. Met een humoristische benadering snijdt ze zonder twijfel verschillende en de meest uiteenlopende onderwerpen aan. Haar carrière begon inmiddels al decennia geleden, maar is nog steeds relevant.

Sinds die eerste stappen in de theaterwereld, is ze uitgegroeid tot een van de meest geliefde en gerespecteerde artiesten in Nederland. Al talloze maatschappelijke kwesties zijn op humoristische wijze aan de kaak gesteld. De cabaretvoorstellingen van Van Dongen zijn vaak een mix van humor, muziek en persoonlijke verhalen, waardoor ze een breed publiek aanspreekt. Maar wie is Lenette van Dongen eigenlijk nog meer? Was ze echt heel ziek, heeft ze inmiddels alweer een partner en what about her mom? Lees in deze blog alles wat met deze fantastische vrouw te maken heeft.

Partner

Naast het leven in de showbizz-wereld, heeft Lenette van Dongen ook gewoon een privéleven (en dat is haar natuurlijk gegund). Voor een lange tijd was de, nu bijna 65-jarige, vrouw getrouwd met een man genaamd Jacques Klöters. Na een moeilijke tijd besloten ze toch uit elkaar gedaan. De reden voor de huwelijksbreuk was niet dat ze niet meer van elkaar hielden, maar simpelweg dat de plek waar ze woonden, de een of de ander niet gelukkig zou maken. Hoe dan ook is dit nu al bijna 10 jaar geleden en begrijpen we dat ze nu niet meer veel met haar ex-man bezig is.

De vraag voor velen is dan ook of Van Dongen nu een dan wél een partner heeft. Helaas is daarop het antwoord: ‘geen idee’. Althans, heel open is ze niet per definitie over haar liefdesleven. Wellicht omdat ze zelf erg gelukkig is, wellicht omdat ze het privé wil houden of noem iets een andere reden. Het werd trouwens wel bekend dat ze ten tijde van corona een relatiebreuk doormaakte, maar wie de andere helft van de relatie markeerde, was niet duidelijk.

Ziekte

Goed, Van Dongen heeft een enerverend privéleven, maar niet altijd op een positieve manier. Positief in de zin van een hele fijne gezondheid. De goedlachse dame werd namelijk vorig jaar december ziek. Ze werd toen opgenomen met een keelontsteking waar de antibiotica niet op aansloeg. Het werd erger en erger… Zelfs zó erg dat ze een operatie moest ondergaan en lang bleef hangen in het ziekenhuis. Dit had gevolg voor een aantal zaken:

 • De optredens van de voorstelling ‘Dat doet ze anders nooit’ werd uitgesteld en pas een ruime maand later voortgezet.
 • Een grote schrik bij vele volgers, die (gelukkig) goed op de hoogte werden gehouden door Lenette zelf op haar Facebookpagina.
 • Een extra realisatie bij zowel Lenette als haar volgers dat je je gezondheid niet voor lief moet nemen.

Al met al is ze van haar ziekte hersteld en lijkt ze een prettig leven en met name gezond leven te leiden.

Moeder

In het begin van dit jaar kwam een interview met Lenette van Dongen uit, waarin ze onder andere sprak over haar relatie met haar moeder. Haar moeder, inmiddels al 89 jaar, is een echte inspiratie voor haar geweest. Een actieve geest en interesse in de wereld maakt dat Van Dongen zich zo over haar voelt. Een andere grote inspiratie geeft haar moeder middels de manier waarop ze laat zien hoe je al 18 jaar alleen kan leven. Alleen zijn betekent niet dat je per definitie eenzaam bent, toch?

Lenette met haar moeder, op de verjaardag van haar moeder.

Facebook-avonturen

Over haar Facebook-pagina gesproken, voor Van Dongen is Facebook nog zeker wel een medium waar ze haar volgers/ fans/ bezoekers op op de hoogte houdt. Tuurlijk, ze heeft ook een Instagram pagina, maar gezien mevrouw zelf ook al boven de 60 is, begrijpen we dat haar publiek ook onder de wat oudere generaties zal vallen. Het resulteert er in ieder geval in dat er keer op keer leuke filmpjes worden geüpload, waar wij alleen maar van kunnen genieten.

Zo heeft ze in de corona tijd, toen eigenlijk haar hele werkleven stillag, op werkdagen haar volgers elke dag vermaakt met een filmpje waarin ze de dag opstartte. Misschien een manier voor haarzelf om door de tijd heen te komen, maar ook zeker voor haar volgers om zo een lichtpuntje te creëren.

Shows

Maar het liefste zien we Lenette in haar rol als cabaretiere op het podium. Dit jaar maakt ze al 30 jaar solo-voorstellingen, variërend over haar eigen leven tot aan maatschappelijke kwesties. Een overzicht van een aantal van die voorstellingen, lees je als volgt:

 • Mag het wat zachter? (1993)
 • Nee, nee en nog eens nee! (1995)
 • Een echte Van Dongen (1999)
 • Vedette (2003)
 • Rafels (2005)
 • Hoogseizoen (2010)
 • Roedel (2013)
 • Paradijskleierrrr (2018)
 • Dat doet ze anders nooit (2023)

Dus, de shows, dat zijn er nog maar wat. In 2023 en een gedeelte van 2024 speelt ze nog door het hele land haar allernieuwste voorstelling. We citeren een stukje van de beschrijving, waar al maar al te goed duidelijk wordt dat Van Dongen het mag doen met een knap staaltje humor:

Liever spijt van wél gedaan dan spijt van nooit gedaan.

Geen bucket list maar een fukkit list. Durf je niet? Dan juist doen!

– Lenette van Dongen over haar nieuwste voorstelling ‘Dat doet ze anders nooit’

Conclusie

Lenette van Dongen is een buitengewoon getalenteerde en geliefde Nederlandse cabaretière, actrice en presentatrice. Haar voorstellingen bevatten een unieke mix van humor, muziek en persoonlijke verhalen, waarmee ze een breed publiek weet te boeien. Met talloze prijzen en onderscheidingen op haar naam heeft Lenette van Dongen een blijvende en bewonderenswaardige bijdrage geleverd aan de Nederlandse cabaretwereld.