Nederlandse kokkins / vrouwelijke tv koks

In de afgelopen jaren is er langzamerhand steeds meer aandacht voor Nederlandse, vrouwelijke (tv) koks. Want hoewel er nog generaties zijn die vinden dat een vrouw in de keuken ‘hoort’, wordt de wereld van chefs gek genoeg gedomineerd door mannen.

De doorbraak van de vrouwelijke koks betekent een doorbraak van het beeld dat een chef alleen mannelijk kan zijn. De kokkins maken de heerlijkste gerechten, concurreren met de top van de mannelijke chefs en zijn ieder een eigen persoon. In deze blog gaan we in op een aantal bekende (en minder bekende) (tv-)chefs, die in Nederland actief zijn. Lees je mee?

#1 Sharon de Miranda

Een heerlijk programma om bij weg te dromen, is BinnensteBuiten. Het is een televisieprogramma dat zich richt op lifestyle, natuur, koken en interieurontwerp. Bijna iedere aflevering wordt er wel gekookt, door steeds weer een ander lid van het vaste team chefs dat ze hebben. Eentje daarvan is Sharon Miranda.

Geboren in Nederland, deels getogen in Curaçao, heeft ze inmiddels al een mooie carrière achter de rug. Ze studeerde in het vakgebied van de culinaire wereld, met de focus op Zuid-Amerika en Frankrijk. De Miranda staat vandaag de dag bekend om haar vriendelijke uitstraling en het ‘koken voor iedereen’. Ze wil laten zien dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn en dat gerechten uit verschillende culturen doorgaans erg goed op elkaar kunnen aansluiten. Surinaams, Caribisch, Hollands… Je ziet en hoort het goed, De Miranda houdt van lekker eten.

#2 Miljuschka Witzenhausen

She’s done it all. En daarmee doelen we met name op haar carrière. Wij kennen haar vandaag dag met name als culinair adviseur voor het programma 24 Kitchen en als goede kokkin, maar een carrière als actrice en presentatrice is haar ook bijgebleven.

Het is een leuk verhaal om te horen hoe Miljuschka nu eigenlijk tot het koken kwam. Op een gegeven moment raakten Miljuschka en haar partner in verwachting van een kindje, waarna haar functie als thuis-blijf-moeder (haar exacte woorden) ontstond. Ze voelde een soort drang om alles over goed (en lekker) eten te gaan delen. Haar wens werd werkelijkheid en dankzij haar ‘bakleger’ is ze tegenwoordig een bekende kokkin uit Nederland.

Hoewel ze door velen geliefd is, kampt Miljuschka helaas ook nog weleens met een hoop kritiek. Ze poseert graag voor foto’s en doet dit soms met wat schaarse kleding aan. De anti-body positivity beweging heeft hier een duidelijke mening over en laat dit op meerdere wijzen maar al te goed overkomen. Bekijk maar eens de reacties onder onderstaande post.

#3 Yvette van Boven

Yvette van Boven is een Nederlandse culinaire auteur, tv-presentatrice en chef-kok. Ze staat bekend om haar kookboeken, tv-programma’s en columns in tijdschriften. Haar stijl is informeel en huiselijk, en ze promoot seizoensgebonden en ambachtelijke gerechten. Yvette van Boven heeft een sterke invloed op de Nederlandse culinaire wereld.

Een bekend tv-programma is Koken met van Boven, dat ze voor/ met de VPRO maakte. Hoewel je zou verwachten dat er voornamelijk Nederlandse cuisine op tafel verschijnt, is niets minder waar. Van Boven groeide namelijk op in Ierland, waar ze dan ook nog steeds een groot deel van haar hart heeft liggen. Het maakt de vrouw interessant en we hopen dan ook nog veel van haar culinaire hoogstandjes te zien. Tegelijkertijd lijkt ze ook nog redelijk down-to-earth, gezien ze bijvoorbeeld veel van haar projecten volledig in eigen handen neemt (van recept tot illustratie, bijvoorbeeld).

Tegenwoordig woont ze met man Oof en zoon Hughie in Amsterdam, van waar ze nog steeds vol passie haar carrière vormgeeft.

#4 Janny van der Heijden

Daar gaan we weer, wéér zo’n succesvolle Nederlandse die bekend is om met alles dat te maken heeft met eten. Eerlijk is eerlijk, Janny is geen kok, maar wel een bekende Nederlandse culinaire deskundige, auteur en televisiepersoonlijkheid. Ze werd geboren op 15 april 1954 en heeft in haar leven al veel betekent voor de cuisine in Nederland.

Maar, Janny is met name bekend geworden door haar deelname aan het populaire Nederlandse televisieprogramma Heel Holland Bakt, waarin ze als jurylid fungeert en haar expertise deelt op het gebied van bakken en patisserie. Haar vriendelijke en deskundige uitstraling maakte haar geliefd bij het publiek. Naast haar televisiewerk, veelal voor de NPO, heeft Janny van der Heijden ook verschillende kookboeken geschreven en artikelen gepubliceerd in culinaire tijdschriften. Ze wordt gerespecteerd om haar bijdragen aan de Nederlandse culinaire wereld en haar passie voor koken en bakken. Wij weten het wel! Koester die vrouw!

#5 Margo Reuten

Iemand die absoluut niet uit ons lijstje mag ontbreken, is Margo Reuten. Voor velen misschien niet bekend, maar dat zou eigenlijk wel moeten. Reuten is namelijk de enige vrouwelijke, Nederlandse chef-kok met een Michelin-ster op haar naam. Dit kreeg ze voor haar werk in haar eigen restaurant genaamd ‘Da Vinci’, dat ligt in het pittoreske Maasbracht.

Haar gerechten zijn een meesterwerk van smaak, elegantie en innovatie, waarbij ze streeft naar perfectie in elke culinaire creatie. Haar passie voor lokale ingrediënten en haar vermogen om traditionele en moderne kooktechnieken te combineren, maken haar tot een ware culinaire kunstenaar die de zintuigen betovert en de gastronomische wereld blijft inspireren. Zelfs na het herstel van een hevige ziekte die ze opliep, heeft ze nog passie voor het vak. Wie bij haar een hapje wil eten, zal wel een goede tijd van te voren moeten reserveren, gezien de populariteit van het restaurant.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat al deze dames al een ontzettend mooie carrière hebben gehad. Ze hebben zich bewezen als vrouwelijke kok in de door mannen gedomineerde wereld. Maar, het zou niet eerlijk zijn als we de andere dames zouden vergeten. Dus, dit is slechts een selectie van de Nederlandse kokkins. Denk maar eens aan Angélique Schmeinck, Estée Strooker, …